Kdaj izpadejo mlečni zobje in ali je potreben ortodont

Če je vaš otrok star od 7 do 11 let, se sigurno sprašujete, kako mu bodo rasli stalni zobje. Sama sem mamica sina, ki ima 10 let in večkrat obiščeva zobozdravnika iz preventive, da ne bi slučajno česa zamudila in bi njegovi stalni zobje napačno rasli. 

Nekaj časa mi je bilo prav čudno, ker se mu mlečni zobje niso prav nič majali in mu stalni zobki še niso rasli. Bilo me je strah, da to ne bo v redu. Ker je bilo ravno v času koronavirusa, nisva mogla niti na pregled, tako sva se z možem odločila, ker so bile tako dolge čakalne vrste za pregled, da enostavno otroka naročiva na samoplačniški pregled pri ortodontu. Sprva sem jaz hotela na klasični zobozdravniški pregled, pa mi je potem mož svetoval, da če že plačujem zobozdravnika, zakaj potem ne grem direktno do ortodonta, ker so me skrbeli stalni zobje.

Sama nisem zdravnica, da bi videla, kako in kaj. S pregledom pri ortodontu sem bila zadovoljna, ker mi je vse lepo razložil in končno si je nekdo vzel čas za zobke od sina. Ti pregledi pri zobozdravniku so vedno bili tako hitri, da nisi mogel vprašati vsega, kar bi želel.

Sedaj sem mirna, ker vem, da sinu rastejo zobki, tako kot je treba. Sedaj ima spodaj srednje sekalce, stranske sekalce in podočnike. Zgoraj pa srednja in stranska podočnika. Zobke ima zdrave in v pravilni rasti. 

Že sedaj pa sem se odločila, da naslednje leto ponovno obiščeva ortodonta, da bodo zobki res rasli še naprej tako, kot je potrebno in da ne bo potrebno nepotrebnega aparata za zobe, ki jih ima sedaj vedno več otrok in mladine. 

Dodaj odgovor