Žalec

Žalec je prijetno mesto, polno spominov na bogato preteklost, z živahnim življenjskim in kulturnim utripom ter vabljivo zeleno okolico.

Žalec se prvič omenja leta 1182, trške pravice pa dobi leta 1265. V času turških vpadov utrpi hudo škodo, zato okoli cerkve pozidajo tabor s štirikotno zasnovo in štirimi okroglimi obrambnimi stolpi na vogalih. Obrambni zid je bil kasneje porušen, od stolpov pa se je do današnjih dni ohranil le jugozahodni obrambni stolp, zidan iz prodnikov s strelnimi linami in značilno stožčasto streho. V kletnih prostorih je urejen vinski »Keuder«, v katerem lahko pokušate vina Savinjskih  vinogradnikov, v zgornji etaži stolpa pa je vinogradniška zbirka. Ob stolpu  se vzpenja potomka najstarejše vinske trte v Evropi. 

Sledove bogate preteklosti je moč zaslediti v dobro ohranjenih zgradbah starega trškega jedra, takšni sta Zotlova domačija iz 16. stoletja in Savinova hiša iz leta 1669, rojstna hiša skladatelja Rista Savina, v kateri je Savinova spominska soba in stalna razstava savinjskih likovnih umetnikov. Cerkev sv. Nikolaja se prvič omenja že l. 1173.

V bližini mesta stoji dvorec Novo Celje iz sredine 18. stoletja, ki velja za kopijo dunajskega Schönbrunna.

Žalcu in okolici dajejo pečat nasadi hmelja, po katerem dolino imenujejo tudi dolina zelenega zlata. Območje Spodnje Savinjske doline se namreč ponaša s kar dobrimi tremi četrtinami vseh slovenskih hmeljišč. Več o hmeljarstvu lahko obiskovalci izvejo v žalskem Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije.

TIC Žalec
Šlandrov trg 25
3310 Žalec
KONTAKT
T:
+386 (0)3 710 04 34
F:
+386 (0)3 712 12 62
E:
I: