Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, ki je odprl vrata konec novembra 2009 v Žalcu, je zagotovo pomembna pridobitev celotne Spodnje Savinjske doline. Tako so zgodbe o življenju hmeljarjev nekoč in danes ter orodja, povezana s hmeljarstvom, ponovno zaživela in bodo živela še za naše zanamce.

Osrednji muzej, ki je v prostorih bivše sušilnice hmelja v Žalcu, je urejen v petih nadstropjih. Obiskovalec v njem spoznava prehrano, oblačila, običaje, načine preživljanja, številne hmeljske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja. Zbirka je bila zbrana s pomočjo družin, ki živijo s hmeljem ter s pomočjo njihove dokumentacije, fotografij, spominov. Zato ime ekomuzej – ker je vpet v okolje in povezan z ljudmi, ki živijo v okolici. Preko vstopno-informacijskih točk v šestih občinah Spodnje Savinjske doline lahko podrobneje spoznamo, kaj pomeni biti povezan s hmeljem.

V stavbi so tudi učilnice, trgovinica in degustacijski prostor, kjer je seveda na pokušino pivo ter zeliščni napitek. Predstavljata pa se tudi dve največji slovenski pivovarni ter Inštitut za hmeljarstvo  in pivovarstvo Slovenije. 

V sušilnici, kjer je urejen muzej, sta na ogled še dva sušilna jaška, kjer lahko obiskovalci vidijo, kako so se sušile velike  količine hmelja in se na lastne oči prepričajo o velikosti teh jaškov.

 

Odpiralni čas:
ponedeljek: zaprto

torek - petek: 9.00 do 18.00
sobota in nedelja:  9.00 do 12.00
oziroma po dogovoru

EKOMUZEJ HMELJARSTVA IN PIVOVARSTVA SLOVENIJE
Cesta Žalskega tabora 2
3310 Žalec