Razvaline gradu Gornji Rogatec

V pisnih virih je prvič omenjen leta 1192, zgrajen pa je bil verjetno že v 11. stoletju. Grad Gornji Rogatec, kot je bil poimenovan v poznejši zgodovini, je imel poleg bivalne funkcije za svoje gospodarje tudi vojaško obrambno vlogo.

Obdan je bil z dvema med seboj povezanima obzidjema, nekoliko nižje, pod gradom pa je bilo še tretje obzidje, ki je bilo z dvema krakoma povezano s trgom pod vznožjem. Grad Gornji Rogatec je poleti 1574 leta popolnoma pogorel, tako da so samo zidovi, stropi in pomožna poslopja ostali celi. Še istega leta je bil obnovljen v trinadstropni grad s tremi trakti. Zahodno od njega je bil štirioglati stolp, domnevno namenjen ječam in mučilnicam. Leta 1810 je grad še stal, vendar ga takratni lastniki, Attemsi, niso več vzdrževali, tako da je v poznejših desetletjih postopoma razpadel.

Čeprav je od nekdaj mogočnega gradu ostalo le malo, predstavljajo ruševine pomemben element za identiteto Rogatca in širše okolice ter za proučevanje razvoja srednjeveške grajske arhitekture.

TIC Rogatec
Trg 22
3252 Rogatec
KONTAKT
T:
+386 0(3) 810 72 86
F:
+386 (0)3 810 72 87
E:
I: