Tematske poti

a) Med izviri Rogaške Slatine
Za začetek se bomo sprehodili po zdraviliškem jedru, ki že več stoletij ponuja sprostitev in kozarec zdravilne mineralne vode. Obiščemo Gozdni in Ivanov vrelec (vrelci v naravi), nato pa Pivnico mineralnih vod. Za kratek čas postanemo v Kristalni dvorani Grand hotela Rogaška in se zazremo v bleščečo glažutarsko preteklost tega konca. Unikatne izdelke steklarskih mojstrov nam bodo podrobneje predstavili v Steklarni Rogaška. Še tako dobremu vinu pravilna izbira kozarca doda vrednost. V eni od vinskih kleti v Rogaški Slatini okusimo vina, ki z optimalno lego ter urnim delom v vinogradu in kleti ponujajo vrhunskost.  Nato pa nas pot popelje mimo edinstvene zbirke kaktusov – Paviljona kaktej, kjer si zbirko lahko tudi ogledate, do bližnje Sp. Kostrivnice, kjer se nahajata Kraljevi in Ignacijev vrelec. Kostrivnica je vasica, ki jo pa redko kdo pozna po zdravilnih mineralnih vodah, ki so jo poznali že v keltskih časih. Poskusili bomo vodo slatino iz Kraljevega vrelca in se »pomladili« - voda naj bi namreč ob prebavi blagodejno vplivala tudi na kožo (nekateri jo primerjajo z vodo Vichy).
 

b) Turistična vodna pot Kostrivnica
Vasica Kostrivnica odkriva marsikatero skrivnost in premore bogato naravno in kulturno dediščino. Naša pot se prične v Sp. Kostrivnici pod Bočem  pri Kraljevem in Ignacijem vrelcu. Kraljevi vrelec je eden zadnjih takšnih vodnjakov v teh krajih, voda pa s svojo vsebnostjo mineralov spada med tako imenovane alkalne slatine. Z vodo iz vrelca se lahko mimoidoči obiskovalci še danes odžejajo (po predhodni najavi). Obema vrelcema dela družbo kozolec toplar, star več kot dve stoletji in v katerem se nahaja zbirka starega kmečkega orodja. Nadalje nas pot popelje do cerkve sv. Marije v središču Zgornje Kostrivnice, katera je po svoji arhitekturi prava mojstrovina baročnega časa. Na cesti iz Zgornje Kostrivnice proti cerkvi sv. Lenarta ob dreveniškem potoku se nahaja Rajmondov vrelec mineralne vode, v bližini pa stoji utica z mineralno vodo, ki je postavljena nad vrtino mineralne vode. V dreveniškem potoku pod cerkvijo sv. Lenarta se nahaja stari mlin ali »Strnišatov mlin« kot ga poznajo domačini, ob katerem je nekoč stal tudi tako imenovani »Strnišatov vodnjak« mineralne vode. Nad cerkvijo sv. Lenarta je v 16. st. stala utrdba imenovana Kastrum, katera je služila Rimljanom za postojanko. Skozi Zgornji Gabernik je v preteklosti vodila »slatinska cesta«, ki je od Kostrivnice do Gabernika povezovala dvanajst vodnjakov. Vodo iz teh krajev so množično izvažali, tudi v čezmorske dežele. V Zgornjem Gaberniku se nahaja stavba nekdanje polnilnice Kostrivniške slatine. Ob poti najdemo marsikatero naravno znamenitost in ena takšnih je skorš oz. škorž (Sorbus domestica). Skorš je staro drevo, ki je postalo redkost v slovenskem prostoru. Na koncu nas pot privede do cerkve sv. Miklavža na Boču (1545), v Informacijskem središču Boč pa si lahko ogledate multivizijo o Krajinskem parku Boč.
 

c) Rogaška vinska pot - VTC 10
Značilnost vinorodnega območja Rogaške Slatine so številne »gorce« s prijaznimi zidanicami in hrami, kjer domačini pridelujejo in skladiščijo vrhunska vina, vsakega pohodnika po Rogaški vinski poti pa prevzamejo skrbno negovani vinogradi obsijani s soncem. Med pohodom vam bodo lastniki vinskih kleti z veseljem postregli s kozarcem rujnega. Vinske ceste na območju občine Rogaška Slatina se uvrščajo v Šmarsko – Virštanjsko turistično cesto – VTC 10. Glavna trasa poteka po podeželju, s svojimi številnimi kraki pa obiskovalcem približa naravne danosti, kulturne znamenitosti ter etnološke posebnosti kraja ter dopolnjuje privlačnost zdraviliško-turističnega centra Rogaške Slatine.

Predlagamo, da se podate po Rogaški vinski poti, katera vam bo odkrila marsikatero skrivnost in dediščino našega kraja:

  • Krajša pot: 540 m; 8,4 km; 2 uri
    Kapelica sv. Ane – Ivanov hrib – Cvetlični hrib – preko obvoznice – Izletniška kmetija Jus – Cerovec pod Bočem – Klet Kregar – Grilova kapela – »Smoletova gorca« - sestop do Calske gorce.
  • Daljša pot: 612 m; 14,2 km; 3 ure 30 min
    Po krajši poti do kraja Cerovec pod Bočem – po hribu navzdol – pod hribom Cerovec – kmetija Pobežin – levo mimo Pobežinove in Došlerjeve gorce v hrib do Smoletove gorce – do najvišje ležečega vinograda – skozi gozd do Grilove kapele in do vinogradov – priključek s krajšo potjo – do Imenškove in malo bolj oddaljene Križanove gorce – Irje – preko obvoznice – Bellevue – vinotoč – hotel Aleksander – zdraviliški park.
  • Učne poti na Boču
    Planinske poti, ki so opremljene kot učne poti, imajo pomembno vlogo pri izobraževanju pohodnikov na Boč. Na teh poteh pohodniki spoznavajo življenje v gozdu. Učne poti so speljane po gospodarskih gozdovih, gozdnih rezervatih, mimo suhih travnikov, popeljejo vas vse do rastišča velikonočnice na Bočki ravni. Poti na Boču je več, vsekakor pa velja vsako izmed njih prehoditi peš, zase in v znak spoštovanja do narave. Poti so v naravi označene, več informacij in potek poti pa dobite na www.boc.si.

TIC Rogaška Slatina
Zdraviliški trg 1
3250 Rogaška Slatina

Rogaška Slatina