Planinske poti Kostrivnica - Boč

1. Zg. Kostrivnica-sv. Lenart-Planinski dom na Boču
Pot je markirana in označena s smernimi tablami. Izhodišče poti: pri kapeli v Zg. Kostrivnici.
Čas hoje: 1,5 ure, višinska razlika 360 m.

Pot vodi najprej mimo osnovne šole po lokalni asfaltni cesti ob potoku. Po petih minutah hoje pridemo do izvira kisle vode (voda je pitna). Pot nadaljujemo po soteski navzgor. Pri lesenem križu pot zavije levo v hrib (če nadaljujemo po asfaltni cesti, pridemo po 500 m do 800 let stare cerkve sv. Lenart - po predhodnem naročilu si je cerkev možno ogledati). Pot se najprej vzpne skozi gozd in vas pripelje do manjše kapelice s počivališčem. Slednja se po 300 m pridruži cesti, ki vodi iz Zg. Kostrivnice do planinskega doma na Boču. Tu zavijemo desno po prej navedeni cesti. Po cca 100 m se pot odcepi levo in vas mimo zidanic in vinogradov pripelje na manjšo ravnino z opuščeno domačijo. Kmalu zatem se pot približa prej navedeni asfaltni cesti. (če bi tu zavili desno, bi po asfaltni cesti prišli do kmetije Polajžer – narezki in domače vino). Planinska pot pred cesto zavije levo v gozd. Po krajšem vzponu se nam odpre zelo lep razgled. Pot nato preči pašnik, se nadaljuje v gozd in vas pripelje na križišče poti in cest. Smerokazi vas usmerijo proti vrhu Boča (še 0,5 ure), če pa zavijemo levo po asfaltni cesti, pridemo kmalu do planinskega doma.
 

2. Zg. Kostrivnica-planinska koča Velikonočnica – Boč
Pot je markirana in označena s smernimi tablami. Izhodišče poti:  pri kapeli v Zg. Kostrivnici.
Čas hoje: iz Zg. Kostrivnice do planinske koče Velikonočnica 45 minut, iz Zg. Kostrivnice do rastišča velikonočnice 1 ura 15 minut, do vrha Boča 2 uri. Višinska razlika 350 m.

Pot najprej vodi po lokalni asfaltni cesti v smeri Zg. Gabernika. Po 200 m sta na levi in desni strani ceste stanovanjski hiši. Tu se ostro odcepi desno za Drevenik in Velikonočnico (drugi odcep). Sledimo cesti do manjšega parkirišča. Tu pot zavije desno v hrib in se kmalu priključi cesti. Po krajšem vzponu nas cesta pripelje do kamnite stene (skale). Tu zavijemo levo po asfaltni cesti. Le tej sledimo do konca asfalta. Nadaljujemo naravnost po makadamski cesti in po 200 m hoje, zagledamo planinsko kočo Velikonočnico. Kočo upravlja PD BOČ Kostrivnica. Odprta je ob nedeljah, ob delavnikih pa za skupine po predhodnem naročilu  (tel.: 040-608-474). Od koče se pot nadaljuje do rastišča velikonočnice, nato pa do planinskega doma na Boču oz. vrhu Boča.
 

3. Zg. Gabrnik-Galke-Boč
Pot je markirana in označena s smernimi tablami. Izhodišče poti: Kapela v Zg. Gabrniku.
Čas hoje: 1 ura 15 minut do rastišča  velikonočnice in 2 uri do vrha Boča. Višinska razlika 350 m.

Parkiramo lahko nasproti kapele pri črpališču kisle vode. Pot najprej sledi lokalni asfaltni cesti. Pri turistični kmetiji Ogrizek zavijemo desno v smeri kamnoloma. Tik pred kamnolomom zavijemo levo po kolovozni poti do prve zidanice, kjer se pot odcepi desno do zidanice pod skalami. Tu zavijemo levo in nato takoj desno po skalnati poti pod borovce. Pot se hitro vzpenja. Ponekod je malo krušljiva. Temu predelu se reče Galke. Galke so po izgledu in vegetaciji podobne nižje ležečemu alpskemu svetu. Pot je zelo razgledna. Ko premagamo največji vzpon, se naši poti z leve pridruži pot s Pečice. Sledi lep sprehod do rastišča velikonočnice in nato vzpon na vrh.
 

4. Pečica-Zg. Gabrnik-Galke-Boč
Izhodišče poti: Pečica pri smerni tabli
Čas hoje: 1 ura 15 minut do rastišča velikonočnice in 2uri do vrha Boča

Iz glavne ceste Podplat-Poljčane se na Pečici pri smernih tablah zavije desno po asfaltni cesti proti lovskemu domu. Pot je markirana in približno po 10 minutah prispemo v borov gozd. Pot nadaljujemo mimo ograde z jeleni. Prečkamo kolovozno pot in se začnemo strmo vzpenjati po pobočju Galke. Pot je zahtevna, strma,  a najbolj senčna.  Po 20 minutah vzpona pridemo do razpotja s smernimi tablami – levo rastišče velikonočnice, desno spust v Gabrnik. Po tej poti bo potekal  tudi del  Marijine romarske poti, ki je evropski projekt.

Poti ima v upravljanju Planinsko društvo Boč Kostrivnica.

 

TIC Rogaška Slatina
Zdraviliški trg 1
3250 Rogaška Slatina

Rogaška Slatina