Sprehod po zdraviliškem jedru

Osrednji del atrakcij Rogaške Slatine je zdraviliško jedro s promenadnim parkom, ki je zeleno srce zdraviliškega kompleksa in prav tukaj se začnejo naši kratki sprehodi, ki smo vam jih pripravili, da boste zares doživeli Rogaško Slatino.

Sprehod skozi zdraviliško jedro je vsekakor sproščujoče in hkrati polno zanimivosti doživetje. Ogled lahko začnemo pri paviljonu Tempel, ki stoji nad nekdanjim starim rogaškim vrelcem, ki so ga poimenovali kar »Glavni vrelec«. Izvir na tem mestu se omenja že leta 1141, povsem zanesljiva vest o njem pa je iz leta 1680. Reprezentančni Tempel je bil nekoč prostorska dominanta doline in središče družabnega življenja, z njim smo v Sloveniji pridobili eno najlepših arhitektur iz klasicističnega obdobja. V tem delu parka si lahko ogledamo tudi vremensko hišico, se ustavimo pri kipu Sv. Janeza Nepomuka in spomeniku Grofa Attemsa, ki velja za ustanovitelja zdravilišča, občudujemo prikaz izvira mineralne vode, ki jo lahko pri Gozdnem vrelcu pod hribom Janina tudi poskusimo, ne moremo pa mimo Pivnice mineralnih vod kjer se lahko odžejamo s kozarcem Donata, ali Styrie, za konec pa se duhovno okrepimo pri kapelici Sv. Ane, ki je zaščitnica zdravilišča.

Polni nove moči sprehod nadaljujemo po zdraviliškem parku in promenadi, ki se združita na Evropski ploščadi in predstavljata jedro okrog katerega so razvrščeni hoteli, apartmaji, bazeni in drugi objekti. Poleg naravne zelene odeje, ki  obdaja zdraviliški center, zdraviliški park in promenada z urejenimi drevoredi, zelenicami, cvetličnimi gredami in rezanimi grmovnicami, pripomoreta k prijetnejšemu počutju. Na poti se ustavimo pri bivšem zdraviliškem domu, v katerem je nekoč prebival grof Attems, ki je ime kraja in zdravilišča ponesel v svet. Z zgrajenim Zdraviliškim domom – danes Grand hotel Rogaška, hoteloma Styria in Strossmayer in paviljonom Tempel, je kraj dobil klasicistično podobo. Okoli leta 1900 so bile zgrajene stavbe v secesijskem slogu (Ljubljanski dom, hotel Soča – danes Aleksander), zadnji hoteli Grand hotel Sava in Grand hotel Donat ter stavba Terapija (danes Medical center Rogaška) pa v modernističnem.

Nikakor ne moremo mimo Kristalne dvorane, ki se nahaja v Grand hotelu Rogaška. Dvorana v kateri se je nekoč odvijal znameniti Anin ples, ki je uspel pričarati kar 200-letno tradicijo, je še danes prizorišče raznih plesnih in koncertnih prireditev. Ime je dobila zaradi lestencev, oken in ogledal, ročno narejenih iz kristalnega stekla, kar opozarja na drugo pomembno dejavnost v Rogaški Slatini - steklarstvo. Na stenah dvorane so štiri oljne slike A. Schrötterja.

Skozi osrednji parter zdraviliškega parka, ki ga danes označuje dolg senčni drevored iz divjega kostanja in belega javorja, se naša pot nadaljuje proti najstarejši vinski kleti v samem centru Rogaške Slatine, kjer se bomo okrepčali z žlahtno kapljico vrhunskih vin. Sprehod nas pelje nazaj po nasprotni strani promenadnega parka, po skrivnostnih poteh Pegazovih kopit, do hotela Slatina in za Vilo Golf, za katero se skriva znameniti Ivanov vrelec, ki je še danes živ in ohranjen. Ko smo poskusili kozarec naravne mineralne vode iz originalnega vrelca, nadaljujemo pot v smeri velikega kipa krilatega konja Pegaza z zlatim kopitom, za katerega pravijo, da je odkril rogaške vrelce.

Ogled zdraviliškega jedra je strokovno voden s strani lokalnih turističnih vodnikov (čas ogleda: 45-60 minut, cena: 30 € na skupino) Zbirno mesto: Javni zavod turizem Rogaška Slatina (TIC), Zdraviliški trg 1, Rogaška Slatina.

TIC Rogaška Slatina
Zdraviliški trg 1
3250 Rogaška Slatina
KONTAKT
T:
+386 (0)3 581 44 14
F:
+386 (0)3 819 01 54
E:
I: