Pokrajinski muzej Celje

Pokrajinski muzej Celje že od leta 1882 zbira, hrani in razstavlja kulturno dediščino Celja in širše celjske regije. Poleg stalnih razstav v Stari grofiji in Knežjem dvoru skrbijo tudi za zbirke na terenu in prirejajo občasne razstave.

Kulturna in umetnostnozgodovinska zbirka v poznorenesančni palači, imenovani Stara grofija, prikazuje pohištvo, slike, grafike, kipe, posodje, orožje in druge "mične drobnarije" iz različnih stilnih obdobij v časovnem loku od 13. stoletja do konca 19. stoletja. Najodličnejši del zbirke je znameniti Celjski strop iz začetka 17. stoletja v slavnostni dvorani Stare grofije.

Razstava Od gotike do historizma po korakih je umeščena v okvir stalne Kulturno in umetnostnozgodovinske zbirke in je namenjena vsem obiskovalcem z okvaro vida.

V kletnih prostorih Stare grofije je na 440 m² na ogled rimski lapidarij, ki je še vedno ena izmed najlepših in največjih tovrstnih zbirk pri nas.

Arheološko razstavišče Celeia - mesto pod mestom v kleti Knežjega dvora je doslej največja predstavitev ostankov rimske Celeje »in situ«.

Voden ogled po muzejskih razstavah lahko dopolnijo z ogledom Celja in Starega gradu Celje, za otroke pa pripravljajo tematske delavnice.

V muzejski trgovini v Stari grofiji je na voljo bogata paleta najrazličnejših spominkov, replik muzejskih eksponatov in muzejskih publikacij.

 

Odpiralni čas:

od marca do oktobra

od torka do nedelje od 10.00 do 18.00

od novembra do februarja

od torka do petka od 10.00 do 16.00

ob sobotah od 9.00 do 13.00

Odpiralni čas velja za vse stalne in občasne razstave, razen razstave Celeia - mesto pod mestom v Knežjem dvoru.

Pokrajinski muzej Celje
Trg celjskih knezov 8
3000 Celje
KONTAKT
T:
+386 (0)3 428 09 50
F:
+386 (0)3 428 09 66
E:
I: