Muzej novejše zgodovine Celje

Muzej novejše zgodovine Celje skrbi za premično kulturno dediščino Celja in celjskega območja, povezano z zgodovino in etnologijo od začetka 20. stoletja dalje. Poleg stalnih in občasnih razstav pripravljajo razstave tudi na terenu.

Stalna razstava Živeti v Celju je pregled zgodovine Celja in Celjanov v 20. stoletju. V okviru razstave se lahko obiskovalci v ambientalni postavitvi Ulice obrtnikov sprehodijo med obrtnimi lokali, tržnico in meščanskim stanovanjem. Obrtne delavnice pa ob posameznih dnevih resnično zaživijo, ko mojstrice in mojstri obrtniki v svojih delavnicah predstavljajo opremo, izdelke in veščine, s katerimi so se srečevali in jih opravljali v svojem poklicu.

V matični stavbi muzeja sta na ogled tudi stalna postavitev zobozdravstvene zbirke, ki je po svoji vsebini edinstvena v Sloveniji, ter edini otroški muzej Hermanov brlog.

Dislocirani enoti muzeja sta tudi Stari pisker (spominski prostor žrtev nacističnega nasilja) s prenovljeno muzejsko postavitvijo in Fotografski atelje Josipa Pelikana, stalna muzejska postavitev, ki priča o njegovem bogatem in ustvarjalnem življenju in delu.

Muzej nudi tudi vodstva po razstavah, muzejske večere, pedagoške programe in aktivnosti za otroke.

V muzejski trgovini predstavljajo bogato založniško dejavnost muzeja, na voljo pa so tudi posamezne replike predmetov iz muzejskih zbirk ter izdelki iz lastnega programa. Dodatno ponudbo muzeja predstavlja muzejska kavarnica.

 

Odpiralni čas:

od torka do petka od 9.00 do 17.00

ob sobotah od 9.00 do 13.00

ob nedeljah in praznikih od 14.00 do 18.00

Odpiralni čas velja za vse stalne in občasne razstave v matični stavbi Muzeja novejše zgodovine Celje.

Muzej novejše zgodovine Celje
Prešernova ulica 17
3000 Celje
KONTAKT
T:
+386 (0)3 428 64 10
F:
+386 (0)3 428 64 11
E:
I: