Stari grad Celje

Stari grad Celje, ki so ga Vovbržani postavili nad starim trškim jedrom v drugi polovici 12. ali v začetku 13. stoletja, je po izumrtju rodbine prešel v roke gospodov Žovneških. Ti so po selitvi v Celje ime spremenili v Celjske, grad pa pričeli urejati v udobno stanovanjsko rezidenco.

Postavili so tudi 23 metrov visok štirinadstropen stolp, ki je kasneje dobil ime Friderikov stolp. Podoba in namembnost gradu se je po koncu slave Celjskih večkrat spremenila, sneli so ostrešje in klesance porabili pri zidavi dvorca Novo Celje, uporabljali so ga tudi kot kamnolom. Sredi 19. stoletja je prišel v last štajerskih deželnih stanov, prizadevanja za njegovo obnovo pa so se začela po ustanovitvi celjskega Muzejskega društva leta 1882 in še vedno trajajo.

 

Stari grad Celje je z novimi prostori sodobnega Turistično informacijskega centra in Kavarno Veronika ter tudi prenovljenim Friderikovim stolpom obiskovalcem še bolj prijazna turistična točka. Stalna razstava Pokrajinskega muzeja Celje razkriva bogato zgodovino celjskih grofov, pri samostojnem  raziskovanju gradu in zgodovine pa so obiskovalcem v pomoč informacijske označevalne table.

Stari grad Celje je vsako zadnjo soboto v avgustu prizorišče tradicionalne srednjeveške prireditve Dežela Celjska vabi.

 

Programi (po predhodnem dogovoru):

vodeni ogledi, grajska pojedina, povitezitev, organizacija in izvedba porok.

 

Odpiralni čas:

www.grad-celje.com/odpiralni-cas-stari-grad-celje

TIC Stari grad Celje
Cesta na grad 78
3000 Celje
PriponkaVelikost
PDF icon Stari Grad Celje-w.pdf2.12 MB
KONTAKT
T:
+386 (0)3 544 36 90
F:
+386 (0)3 428 79 31
E:
I: