Grajska vas

Grajska vas je slikovito naselje na južnem delu občine Braslovče. 

Središče Grajske vasi ima z vidika stavbne dediščine čisto poseben značaj. Tukaj stoji cerkev Sv. Krištofa, ki se v pisnih virih omenja leta 1489. Podobo, ki jo ima danes, je cerkev dobila leta 1723, ko je bil cerkvi prizidan zvonik.

 

V neposredni bližini cerkve stoji spomenik padlim v 1. svetovni vojni.

 

Posebna znamenitost Grajske vasi je vaško perišče, ki je bilo zgrajeno kmalu po drugi svetovni vojni ob potoku reka. Leta 1999 je bilo v celoti obnovljeno.

V neposredni bližini Grajske vasi stoji Rezarjeva hiša, zgrajena leta 1806. Danes je še vedno lepo ohranjena in čeprav v njej nihče več ne prebiva, še vedno lahko služi svojemu namenu. Iz krušne peči še vedno zadiši po sveže pečenem kruhu in v njej se še vedno shranjujejo domači pridelki.

Na slemenu nad Grajsko vasjo stoji Šmiglova zidanica, od koder se odpira razgled na Kunigundo in na vzhodni del Spodnje Savinjske doline. Planincem je postala priljubljena izhodiščna točka za izlete na okoliške hribe.

Na Šmiglovi zidanici se vsako leto ob prazniku dela za 1. maj zbere več sto ljudi iz celotne Spodnje Savinjske doline. Pri Šmiglovi zidanici stoji spomenik iz obdobja delovanja Komunistične partije Slovenije, ki je ohranjen v prvotni obliki in je muzejsko prezentiran.

TURISTIČNO DRUŠTVO BRASLOVČE
BRASLOVČE 22
3314 BRASLOVČE
KONTAKT
T:
+386 31 896 938