Muzeji in galerije

Muzeji in galerije

V Celju se lahko obiskovalci sprehodijo po v ambientalni postavitvi Ulice obrtnikov v Muzeju novejše zgodovine Celje kot tudi med ostanki rimske arhitekture in mestne ulice Celeie, mesta pod mestom. Majhni in veliki otroci ne smejo zaobiti Hermanovega brloga, edinega otroškega muzeja v Sloveniji, v Pokrajinski muzeju Celje pa je del stalne zbirke prilagojen obiskovalcem z okvaro vida. Tri razstavišča celjskega Centra sodobnih umetnosti pripravljajo občasne razstave polpretekle in sodobne likovne umetnosti.

Orodja domačih obrti so na ogled v več etnoloških zbirkah, najbolj celovito pa je izročilo predstavljeno v Muzeju na prostem Rogatec in Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu. Za ljubitelje tehniške dediščine sta prava naslova Muzej motociklov Vransko in šentjurski Muzej južne železnice.

 

V Preboldu, Stranicah, na Planini pri Sevnici ter v celjskem Starem piskru razstave opominjajo na strahote II. svetovne vojne in spominjajo na izjemno požrtvovalnost in pogum udeležencev.

 

Mnogo cenjenih posameznikov se je zapisalo v zgodovino območja današnje Dežele Celjske. Pri Ponikvi je na ogled rojstna hiša blaženega Antona Martina Slomška, stekleni fotografski atelje Josipa Pelikana s konca 19. stoletja pa je danes edinstven v srednjeevropskem prostoru.