Gradovi in dvorci

Gradovi in dvorci

Grajske zidove danes polnijo raznolike vsebine, ki ponujajo nepozabna doživetja. V izjemna ambienta Starega gradu Celje in gradu Podsreda vabijo poletne prireditve na prostem.

Lakoto gostov na mnogih gradovi potešijo po srednjeveško, na gradu Tabor nad Laškim pa stavijo na atraktivno slovensko kulinariko. Dvorec Trebnik ponuja lastno znamko naravne kozmetike in kulinaričnih dobrot, in ko vas bo osvojila, lahko zaloge dopolnite kar v spletni trgovini.

 

Gradovi in dvorci Dežele Celjske pripovedujejo vsak svojo zgodbo, te pa pogosto pritegnejo poglede že od daleč. Najbolj slikovit je zagotovo dvorec Strmol z verno rekonstruirano modrosivo fasado. Dvorec Novo Celje je najbrž nastal po vzoru Schönbrunna in velja za enega od slovenskih baročnih biserov. Obdan s parkom tudi eksotičnih dreves očara skrivnostni dvorec Jelšingrad, edini v Sloveniji prezidan v orientalskem slogu.

Zob časa je bil žal neusmiljen do mnogih gradov, ki so se tako do danes ohranili le kot preraščene in skrivnostne ruševine, ki pa jih ne gre podcenjevati. Razvaline gradu Žovnek, kjer se je začela zgodba rodbine Celjskih, in ostale grajske ruševine, lahko še vedno ponudijo marsikaj: dragocene trenutke miru in sprostitve, domišljijski pobeg v preteklost, morda v vas prebudijo celo raziskovalno žilico.