Savinova hiša, Žalec

Spominska soba Rista Savina

V Savinovi hiši je na ogled spominska soba znanega slovenskega skladatelja Friderika Širce - Rista Savina. Zbirka je bila ljubiteljsko urejena in na ogled postavljena že v 60. letih prejšnjega stoletja, leta 1992 pa je bogato zapuščino uredila kustosinja Pokrajinskega muzeja Celje  Renalda Fugger - Germadnik. Zbirko sestavljajo pohištvo in osebni predmeti glasbenika in oficirja, ki je v uspešni vojaški karieri dosegel čin generalmajorja. Tu so albumi skladateljevih prednikov in sorodnikov, pisma, priznanja, odlikovanja, plakati, ki vabijo na uprizoritev Savinovih oper in baletov, fotografije, uniforma in drobni predmeti vsakdanjika, ki obiskovalcem približajo tipično meščansko okolje.

 

Stalna razstava savinjskih likovnih umetnikov
Na razstavi so našli svoj prostor likovni ustvarjalci, ki so tako ali drugače povezani s Savinjsko dolino, v njej ustvarjajo ali so jo v preteklosti vidno zaznamovali. Ob akademskih likovnikih so upoštevani tudi vsi tisti, ki so se s svojim delom dokazali in bili sprejeti v Zvezo društev likovnih umetnikov. Tako se v galeriji predstavljajo: Adi Arzenšek, Jože Horvat - Jaki, Dore Klemenčič - Maj, Vlado Novak, Ervin in Irena Potočnik, Edvard Salesin, Rudi Španzel, Jelica Žuža in drugi.

 

Oskar Kogoj Nature Design

V Savinovi hiši v prostorih TIC-a Žalec se nahaja tudi prodajno razstavni salon priznanega industrijskega oblikovalca Oskar Kogoj Nature Design. Vsi njegovi izdelki so rezultat temeljitega, predvsem pa nam večkrat skritega in zelo napornega dela. Njegovi izdelki so unikatni, saj gre za izključno ročno izdelane predmete. Vsi so slovenskega porekla, delo slovenskih mojstrov. Le ti zajemajo materiale kot so steklo, porcelan, keramika, les, kamen in ročno izdelan papir

TIC Žalec
Šlandrov trg 25
3310 Žalec
KONTAKT
T:
+386 (0)3 710 04 34
F:
+386 (0)3 712 12 62
E:
I: