Cerkve in samostani

Cerkve in samostani

Obdobje baroka je na Slovenskem pustilo neizbrisen pečat. Med najpomembnejše cerkvene spomenike Dežele Celjske zato uvrščamo cerkev s podzemnim svetiščem na Gori Oljki, sončno obarvano cerkev na Sladki Gori ter kalvarijo in cerkev sv. Roka (Šmarje pri Jelšah).

Cerkve na območju Dežele Celjske vas vabijo k odkrivanju, saj poleg bogate dediščine baroka varujejo še marsikaj. Radovedni raziskovalci boste nagrajeni z romarsko podobo Marije s Poljske in arhivskimi zapisi o vplivu slatine na dolgoživost (Rogaška Slatina), izredno akustiko (Rogatec), dragocenim Marijinim kipom iz prve polovice 14. stoletja (Šempeter), izjemno gotsko dragocenostjo – kapelo Žalostne matere božje (Celje), krstilnico arhitekta Jožeta Plečnika (Tabor), relikvijo svetega križa, vdelano v kristal (Ponikva).

Dežela Celjska skriva v odmaknjenih dolinah kar dva samostana kartuzijancev. V zavetju Žičke kartuzije se lahko naužijete miru in tišine. Del kartuzije je tudi Gastuž, najstarejša gostilna v Srednji Evropi. Kartuzija Jurklošter buri domišljijo obiskovalcev z ohranjenimi ostanki skrivnih prehodov in tragično ljubezensko zgodbo Veronike Deseniške in Friderika II., ki sta zavetje našla tudi za njenimi zidovi. Gostoljubni minoriti v Olimju, ki radi poskrbijo za romarje in turiste, v stari lekarni obujajo zeliščarsko tradicijo.